7 vaardigheden om je welzijn als hoogsensitieve persoon (HSP) te vergroten

 1. 1. Leer je af te sluiten voor andere mensen op momenten dat je merkt dat de prikkels te veel worden. Het is belangrijk goed in je eigen energie te blijven. Je geeft hiermee ruimte aan jezelf en geen ruimte aan de prikkels die je uit evenwicht brengen. Scherm je bijvoorbeeld af van mensen die erg negatief gestemd zijn, mensen die zich agressief uiten, mensen die je claimen.
 2. 2. Overdenk situaties waar je niet goed uit de verf kwam en bedenk minstens 5 manieren hoe je  -als je weer in zo’n situatie terecht zou komen-  beter voor de dag kan komen.
 3. 3. Leer je te concentreren op wat je wilt bereiken en ga ervoor. Stop met je  ‘ja maar als…’ gedachten. Die zijn niet nodig en staan je in de weg.
 4. 4. Leer om niet klakkeloos aan andermans verwachtingen te voldoen. Als iemand een beroep op je doet, denk dan eerst na of het (ook) voldoende in jouw straatje past. Leer nee zeggen als je het niet wilt.
 5. 5. Leer praten over je eigenschap. Als mensen niet weten dat je hoogsensitief bent, kunnen ze ook geen rekening met je houden. Je hoeft het woord ‘hoogsensitief’ niet altijd te gebruiken: je kunt beter gewoon vertellen hoe het met je gaat en waar je op dat moment hinder van ondervindt. Je krijgt vaker een blijk van herkenning of begrip dan je nu denkt.
 6. 6. Leer welke situaties jou veel energie kosten en verdeel ze beter over de dag, de week of de maand. Bedenk hoe jij kunt bijtanken en bouw vervolgens genoeg rustmomenten in.
 7. 7. Heb geduld als je nieuwe vaardigheden aanleert. Geef jezelf de tijd en doe rustig aan.

“Wat is tijd ?

Tijd is alles en tijd is niets

Alles komt op zijn tijd

Alles wat groeit, heeft tijd nodig

En alles wat tijd krijgt, groeit

Tijd neem je

En tijd geef je aan dingen

Die goed moeten worden

En die goed moeten blijven”

 

Ik wens je veel goede tijd toe ! Op jou ! Maria

 

Op welke manier ben jij bezig beter voor jezelf te zorgen ?

 

Plaats jouw reactie om die te delen met mij en de andere lezers.

En neem dan de tijd om de reacties van anderen te lezen, voor nieuwe ideeën.

Deel dit blog gerust met mensen uit jouw netwerk, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

 1. Johanna

  Op welke manier ik beter voor mezelf ben gaan zorgen?
  Ik heb mezelf aangeleerd om op een verzoek/ vraag niet gelijk ‘ja’ te zeggen bij twijfel. Dan geef ik aan dat ik hierop terugkom. En daardoor ook geleerd om vaker ‘nee’ te zeggen; mijn eigen gezonde grens te stellen.
  Hier hadden veel mensen moeite mee; echter meer (liefdevolle) mensen om me heen vinden dit prettig omdat ze weten dat mijn ‘ja’ een ‘welkom ja’ is.
  Nu krijg ik vaak te horen dat ik zo fijn duidelijk ben en dit voelt goed.

  Beantwoorden
 2. Frances

  Tja, 7 vaardigheden, ik worstel nog met wat ik zal schrijven. Er komen zoveel gedachten in me op en die verdwijnen weer, dan is het in mijn hoofd wat chaotisch. Ik kan me redelijk goed afsluiten van prikkels die binnen komen en me focussen op iets waardoor ik me kan concentreren. Mijn energie kan ik niet goed verdelen en moet bewust rust inbouwen wat me meestal wel lukt maar niet altijd. Van alle 7 vaardigheden die beschreven zijn blijf ik leren en in situaties gebruiken. Er is geen 1 vaardigheid die naar mijn mening afgesloten kan worden ook niet als je ze onder de knie hebt. Elke situatie is weer anders en gebruik ik technieken om met een situatie te dealen. Heel soms wil ik er niet mee dealen en steek liever mijn kop in het zand!

  Beantwoorden

Reageer